Lagu Chandelier Versi Sunda

Undeur aneh Pisan

Iklan

Gagak Jadi Hideung

Kacaritakeun baheula dina hiji tempat aya oray naga keur nawu balong. Sungutna ngegel kana tangkal huni, buntutna dibrlitkeun kana pancuh tambakan beulah dieu. Awakna malang dina balong tea, tuluy di ayun keun goplak, goplak, goplak dipake nawu baloing tea.
Teu kungsi lila balong teh saat laukna sing kocopok loba. Jol datang gagak kadinya haritamah gagak teh buluna bodas ngeplak. Ujug-ujug corokcok weh laukna dipacokan nepi beak lauk nu baradagnamah.
Ku oray sanca katempoen gagak maling lauk, geuwat digenggereuhkeun, tapi gagak ngalah beuki ngahajakeun. Atuh oray ambek sebrut bae diudag gagakteh. Gagak teh hiber kuorang diobrot, gagak teh bingung da diberik wae sieunen katewak. Kabeneran aya nu keur neleum, gebrus bae gagak teh asup ka jero pijanaan. Atuh ari muncul deui teh geus lestreng .
Barang jol oray sanca teh panglingeun, da jadi hideung lestereng. Pok weh oray sanca nanya, “mahlik hideung maneh nempo sakadang gagak teu bieu liwat kadieu?”
Gagak teh sorana digedekeun, ngomongna oge basa Betawi, da sieunen katara, “Engga, gaaaa!”
Tah kitu sasakalana manuk gagak buluna hideung jeung sorana gaaa, gaaaak!

Rincian Dongeng:
– Judulna : Gagak Jadi Hideung
– Bahasana : Kasar
– Palakuna : Gagak jeung Oray Sanca
– Watek palakuna :
Gagak = Badeur, sok daek nyopet, te bisa digenggereuhkeun.
Oray Sanca = Getol, daek usaha, rajin.
– Tempat/latar : Caritana jaman baheula di hiji balong nu loba laukan
– Eusi/hikmah nu bisa di cokot :
Ari jadi jalma teh kudu getol daekan, ulet, usaha lamun hayang bog amah kos sakadang Oray Sanca. Ulah jiga Gagak baong, haying ngenah doing embung gawe.

Asal Usul Cau Manggala aya Sikian

 

cauWilujeung babarakatakan…

Asal Usul Cau Manggala aya Sikian

Download Dongen Wa Kepoh: Si Rawing

wa-kepoh

Carita si Rawing guguru ka Ki Debleng, nepi ka jagona, di dongengkeun ku Wa Kepoh nu kakoncara masa harita ngelehkeun acara tipi, nu terkenal ka emut-emut nepi ka kiwari salah sahijina kecap ‘ Perrrrmiossss‘ mangga meh teu panasaran undeur wae dongengna

Download Si Rawing